سه سردار ارس؛ مدال های افتخار بر پیشانی ایران
سه سردار ارس؛ مدال های افتخار بر پیشانی ایران/ مبارزه در برابر تجاوز، از ارس تا اروند

ایرانیان دوستدار گردش و تفریح بوده اند و هستند. نوروز؛ عید باستانی ایرانیان که عیدی جهانی است و تعطیلات تابستانی و تعطیلات آخر هفته از پرتردد ترین ایام در جاده های ایران است. در این بین جاذبه های مختلف گردشگری از جمله جاذبه های تاریخی، طبیعی، فرهنگی و مذهبی مورد استقبال گردشگران قرار می گیرد.
گردش نیز یکی از خصلت های جدایی ناپذیر ما ایرانی هاست. ایرانیان برای گردش و سیر در وطن عزیز و لذت بردن از زیبایی ها و نعمات الهی نقطه ای از این سرزمین پهناور را انتخاب می کنند. سرزمین جبهه و جنگ و عشق بازی های جوانان این مرز و بوم با دستان خالی در برابر توپ و تفنگ و ابزارآلات جنگی مدرن دنیا یکی از این نقاط مورد استقبال گردشگران داخلی و خارجی است. آری خرمشهر و مناطق جنگ زده اطراف آن در ایام نوروز و سایر ایام سال میزبان میلیون ها انسان وطن پرست و شهیدپرور است.
جای جای ایران عزیز پر از خاطرات تلخ و شیرین در فتوحات و جنگ های روی داده در این سرزمین است. اما با تورق دفتر خاطرات ایران عزیز، 72 سال قبل در چنین روزی به خاطره ای دیگر از استقامت ایرانی در برابر ظلم و تجاوز به حریم میهن را می بینیم. خاطره ای از سه نفر مبارز و سلحشور جان باخته در راه وطن؛ قصد داریم به شهریور سال 1320 سری بزنیم. زمانی که دلاورمردان آذری تبار عشق بازی در راه وطن را در کرانه رود ارس و در جوار پل آهنی بین ایران و شوروی نهادینه ساختند تا مردان خدایی عاشقانه پای در مسیر جهاد و از جان گذشتگی در برابر ظلم و باطل در کارون، شلمچه، دهلاویه، جزایر مجنون و دیگر مناطق بگذارند. می خواهیم پل های ارس و خرمشهر را به هم گره بزنیم و یادی از خلق حماسه های ایرانیان بکنیم.
ایستادگی تا پای جان، و حراست از خاک، جان، مال، شرف و عزت ایران اسلامی امری مهم و خطیر بوده که از هزاران سال قبل در کالبد هر ایرانی ساری بوده و در طول تاریخ نمایان گشته است.
حراست از ناموس و انجام وظیفه و البته نه فقط وظیفه حکومتی بلکه فراتر از آن، انجام وظیفه ملی و ذاتی که در خون هر ایرانی و بخصوص هر آذربایجانی غیرتمند جاریست، ژاندارم سرجوخه ملک محمدی، سید محمد راثی هاشمی و عبدالله شهریاری تنها مرزبانان ایرانی را که در نقطه صفر مرزی ایران و اتحاد جماهیر شوروی سابق و نخجوان کنونی وظیفه پاسداری از مرزهای ایران عزیز را بر عهده داشتند بر آن داشت تا سوم شهریور سال 1320 را با خلق حماسه ای کم نظیر در تاریخ به ثبت برسانند.
رشادت آن سربازان ایرانی که تا پای جان در برابر ارتش قدرتمند روس ایستادگی کردند، پیامی با ندای آزادی به مدافعان حقوق بشر بود. آری سه شهید آرمیده در جوار ارس در سوم شهریور سال 1320 با نثار خون و جان خود پرده از بی شرمی و بی عدالتی مدافعان حقوق بشر برداشته و حماسه ای بنام آزادی و به رنگ خون را در حاشیه رودخانه ارس و در نقطه صفر مرزی کشورمان خلق کردند.