کشاورزی خداآفرین در راه توسعه یافتگی و افزایش تولید
کشاورزی خداآفرین در راه توسعه یافتگی و افزایش تولید

در یک نگاه اجمالی به کشاورزی شهرستان در می یابیم که آبیاری در مزارع شهرستان خداآفرین به وسیله نهرها ، جوی ها ،لوله ها یا غرقاب کردن برای تامین رطوبت مورد نیاز رشد گیاه انجام می شود تا گیاه با حداکثر توان خود رشد نموده و تولید محصول نماید.
هم اکنون طرح ابیاری تحت فشار در ۷۰۰ هکتار از اراضی کشاورزی روستاهای ازبک و قارلوجه اجرا شده است ، ۶۰۰ هکتار از اراضی روستای طوعلی و شهر خمارلو مرکز شهرستان در حال اجرا ، ۳۰۰ هکتار از اراضی پایاب سد خداآفرین در حال مطالعه ، ۲۵۰۰ هکتار مراحل ابتدائی مطالعه و برنامه نهایی نیز تحت پوشش قرار دادن ۳۰ هزار هکتار از اراضی شهرستان است .
از شرایط اساسی انتخاب روش های آبیاری می توان به خصوصیات خاک ، پستی و بلندی (توپوگرافی) و شیب زمین ، شرایط آب و هوایی ، منبع تامین آب ، نوع محصول زراعی منابع مالی و توان اقتصادی و توجیه اقتصادی روش ها ، نیروی انسانی ، مقدار و کمیت آب قابل استفاده در آبیاری ، روش های آبیاری معمول منطقه و سطح اطلاعات و امکانات فنی و مسایل اجتماعی اشاره نمود .
از جمله روش های آبیاری نیز آبیاری سطحی سنتی ، آبیاری کرتی ، آبیاری نواری ، آبیاری جوی پشته ای یا ردیفی و روش آبیاری سطحی جوی وپشته ای می توان نام برد .
در سالهای گذشته افزایش تولید محصولات زراعی اکثراً از طریق افزایش و توسعه سطح زیر کشت انجام می گرفته است ولی با توجه به کمبود نزولات آسمانی و عدم توزیع مناسب زمانی و مکانی بارش ها، همچنین بروز خشکسالی های متعدد در چند سال گذشته ، ضرورت تبدیل روشهای آبیاری سنتی به روشهای نوین آبیاری از جمله آبیاری بارانی و آبیاری قطره ای بیش از پیش در خداآفرین احساس می شود.
در سالهای اخیر در سایه عنایت ویژه دولت ، سیستم های آبیاری تحت فشار در کشور ما مورد توجه قرار گرفته و توسعه پیدا کرده است و ما امروز شاهد هستیم که توسعه سیستم های آبیاری تحت فشار با پیشرفت های مواجه شده و این موضوع نیز در شهرستان خداآفرین موجبات توسعه کشاورزی را فراهم نموده است .
با نگاه علمی و تحقیقاتی و سرمایه گزاری های انجام شده در خصوص توسعه این روش ها در عمل شاهد صرفه جویی درمصرف آب وبالارفتن تولیدات کشاورزی خواهیم بود .
باید در نظر داشت که با توجه به کمبود منابع آب و مشکل کم آبی چاره ای جز تغییر روش های سنتی آبیاری نداریم و بایستی روشهای آبیاری تحت فشار جایگزین روشهای آبیاری سطحی یا سنتی شود.
در ادامه باید گفت که عمومیت کاربرد روش های آبیاری سنتی در کشور ما و پایین بودن راندمان کاربرد آب در این روش ها برای اینکه به اهداف خود در جهت توسعه کشاورزی و بالا بردن میزان تولیدات کشاورزی دست یابیم بالاجبار بایستی از روش های نوین آبیاری (تحت فشار)استفاده نماییم.
از مزایای ابیاری تحت فشار در کنار سایر مزایای آن این است که ما می توانیم از آب محدود موجود سطح بیشتری را کشت کرده و با بالا بردن کارآیی مصرف آب از طرف دیگر تولیدات کشاورزی خود را افزایش دهیم .
البته بایستی در انتخاب روش آبیاری مواظب بود تا به قولی از چاله به چاه نیافتیم بلکه بایستی قبل از انتخاب و اجرای روش آبیاری تحت فشار ملاحظات لازم را از نظر فنی ،اقتصادی ،اجتماعی و … به عمل آورد تا بعداً دچار مشکل نشویم .
آبیاری قطره ای رامی توان در هر نوع آب و هوا ی خشک و نیمه خشک .نیمه مرطوب و حتی وضعیت گلخانه ای و زیر پوشش های پلاستیکی بکار برد.
آبیاری قطره ای اثرات قابل ملاحظه ای بر اقلیم اراضی تحت آبیاری نیز دارد همچنین آبیاری قطره ای برای تمام مناطقی که درآن مقدار بارندگی کمتر از حد لازم برای رشد مطلوب و سود آور گیاه است مناسب می باشد.
در آبیاری قطره ای نیاز آبی گیاه بطور روزانه تامین میشود ، لذا رطوبت خاک در منطقه توسعه ریشه ها در طول دوره رشد تقریبا ثابت باقی مانده و گیاه کمتر از نوسان های تنش آب صدمه می بیند .
عدم استفاده از مواد مطلوب در ساخت لوله و اتصلات یکی از اشکال هایی است که زارعین در عمل با آن مواجه می باشند همچنین مشکلاتی مانند ترک خوردگی و ایجاد شکاف در لوله به دلیل عدم مقاومت لوله ها در برابر تنش های وارده در محل اتصلات است که ناشی از ساخت لوله با مواد نا مرغوب می باشد.